Presseomtale

Les mer om hva avisene skriver om oss her.

EN INFAM ERTEKROK OG ET STORT FOLKEAP

Tom R. Johansen, Troms Folkeblad

FINNSNES: Påtryneteatrets Finn Arve Sørbøe er en infam ertekrok, et gedigent folkeap og en elegant spotter. 

Disse medfødte egenskapene bruker han som redskap for Påtryneteatrets opptredener på anarkistisk og absolutt ubundet, fritt grunnlag. Når gærningen i tillegg også har en fabelaktig ansiktsmimikk, blir han morsom å skue. Og når han på toppen av alle disse for teatret så nyttige egenskaper også har det verbale med som gedigen plussfaktor, blir han også veldig artig å høre på.

Viser folk speilet 
Dermed være alle karakteristiske trekk oppsummert. Så kan man ta for seg innholdet i «På Tryneteatrets» forestilling «...Ser på TV». Sammen med tangentmann Tore Nedgård, som sitter i skjul, er Finn Arve Sørbøe alene på scenen. I innledningen er han en av disse nye TV-underholderne som skal ha folk til å gjette på spørsmål i en slags «Vil du bli millionær?»-affære der deltakerne ser ut til å være undermålere og han agerer da også på bakgrunn av det. Samtidig har han innøvde TV-steg, og det fungerer aldeles ypperlig som spottende underholdning. Dagens TV-underholdere hadde hatt godt av å se Sørbøe sette opp speilet foran dem og drite dem ut i all sin pompøse og narraktige selvoppblåsthet.

Märtha Hætta 
Han gjør seg kjapt ferdig med introen og går over i TV`ens barndom. For oss som husker tilbake til den gang ungene ble hentet inn fra uteaktivitetene fordi det gikk an å se noe på TV´en, blir vi minnet om det meste ? programmer, TV-kjendiser og det som hører med. Han er dem alle sammen, har studert dem og adoptert deres væremåter. Han bare snur seg litt bort, roter i ei eske og finner akkurat den parykken som passer til den han nå skal være. 

Så er han kommentator til TV-programmer og kjendiser, er plutselig innom kongefamilien og Ari Behn og Mette Marit og forteller at kongebarna har gjort det veldig enkelt når de fant seg kjærester: De tok seg bare en tur i Slottsparken og sopte med seg det første og beste de fant. Og så får Märtha Louise sitt med å vise til hennes samiske eventyr og at hun heller kunnet funnet seg en samegutt og blitt hetende Mártha Hætta.

Avkledningens hensikt 
I andre avdeling er han full av jævelskap overfor moderne artister. Han er frontfigur i Bel Canto, han er Geir Jensen, Espen Lind og avslutningsvis også Lene Marlin. Han kler dem naken ved å gjøre sine egne norskoversettelser fra deres engelske tekster ? og kanskje har det seg slik at de skriver på engelsk fordi de er for dårlige i norsk. Han viser hvor platt, dumme og overfladiske disse tekstene er ? og en saftparodi på Espen Lind og hans synth-maskiner svir så det lukter brent av originalen. 

Flott levert, Finn Arve Sørbøe. Det er mye artigere i verden og livet med sånne infame apekatter som på toppen av det hele har et glimrende og sunt vett som tas i bruk for å ribbe stasen av utenpåmenneskene. Lenge leve den freidige respektløsheten, og særlig når den tjener avkledningens hensikt. Og, helt til slutt: Denne mannen er farlig for alle med fasader.

Tilbake til Pressesiden