Presseomtale

Les mer om hva avisene skriver om oss her.

Drosje-komikk av beste merke

Av Nils Lorentsen

Med ei blanding av billig humor og lune tilbakelente betraktninger klarer Finn Arve Sørbøe å lage ei forestilling som langt fra går på trynet.

TEATER
«Testing, testing, 1-2-3»
Påtryneteatret
Enmannsshow med Finn Arve Sørbøe
Mosjøen kulturhus
Tilskuere: 130

Tromsø-guten har gått en lang seiersgang med denne forestillingen, hovedsaklig i Tromsø. Nå er han ute på tur, og møter nok ikke helt det samme publikummet som hjemme i ishavsbyen.

Der har jenter tisset i buksa og menn fått trøbbel med utpusten til Sørbøes sprell, mimikk og karikaturer. Nå må komikeren slite litt mer med poengene før latterhikstene sitter hos publikum.

Forestillingen er egentlig bare sammenrasket tull. Et stand up-show som er videreutviklet med musikk, av Tore Nedgård, og enkle effekter. Men basisen er folkelig nordnorsk humor, basert på språklek, harsellering, parodiering og fortellerkunst.

I første del spiller Sørbøe på harsellering, med jazz, svømming og annen idrett. Og selvsagt fotboll, TIL-gutan og Bodø Glimt.

Han drar noen kjente problemstillinger om den nordnorske visebølgen som baserte seg på fesken, støa og båten, om sørlendingens visekultur og litt om byvisekulturen i Oslo.

Å parodiere latter er et sikkerstikk for en komiker, og Thorvald Stoltenberg, Lars Andreas Larsen og Nils Arne Eggen er kjære parodi-figurer. Det meste er morsomt, men noen sekvenser er roligere, som bare de med størst latterkikk tar av på.

I andre halvdel går Sørbøe inn i rollen som Tromsø-drosjesjåføren Kalle. På studietur til Murmansk og på sydentur. Kalle er en klums med damer, og Sørbøe lager en kostelig figur av ham.

Innimellom smeller det små perler. Som da Kalle er på discoteque i Syden og siklet renner ut av begge munnvikene hans på grunn av alle damene: Kalles konklusjon er da at golvet er i vater ? når siklet renner ut av begge munnvikene altså.

Men kveldens høydepunkt er mor til Kalle. Med rød-lilla parykk, passe moteskjorte fra 70-tallet og et sjarmerende overbitt drar Sørbøe den selvbevisste dama ut i den store latterkrampen. Hun er «fritt vilt» etter at mannen dro fra henne, og er passe mannfolksugen.

«Du ser no litt førkommen ut, ska æ ta dæ mæ hjæm», sjekker hun ut i salen.
Ingen tvil om at Sørbøe er en allsidig skuespiller med et særdeles stort komikertalent. Sånn sett burde han vært modell for mange stand up-komikere, ikke minst de mest urbane av arten.

Sånn va no de.

Tilbake til Pressesiden