Presseomtale

Les mer om hva avisene skriver om oss her.

 

HUMORJAKTEN

Sigurd T. Skjefstad

Trillende terninger som alltid lander med sekseren opp. Publikum som slår seg på knærne og hikster av latter. Hva er det med «Sørbøe & Figenshow»? 

En farsott herjer over det ganske land. Samfunnshus og teaterscener fylles til randen av folk som ler og roper på mer. Finn Arve Sørbøe og Kristian Fredrik Figenschow jr. er reisende i suksess. 

Men hva er det som får verdensvante Osloensere, harry svenskehandlere fra Horten og uvørne nordlendinger til å le av samme poeng? Hvordan greier Sørbøe og Figenschow jr. å framkalle smil hvor enn de drar? Lørdag kveld gjestet de Alta. Vi dro på jakt etter et svar. Klokken er 18.20. 460 forventningsfulle fra 20 år og oppover har benket seg i Kultursalen for å trimme lattermusklene. Forventningsfull summing og smil som strekker seg fra øre til øre. Folk gleder seg til å le, og har varmet opp på forhånd. Kanskje fortalt hverandre noen gode historier over middagen eller ruslende til forestillingen. Kvelden ligger på et sølvfat. Vær så god herrer, scenen er deres. 

Alle har en venn 
I fotballsko, knestrømper, shorts og pingvinjakke kommer to menn joggende inn i manesjen fra hver sin kant. Sørbøe og Figenschow jr. Jo da, de ser gøyale ut. En lang, tynn en, med hårstrå som snart kan telles ett for ett. Den andre litt kortere og mer tykkfallen. Dette kan vi le av. Sammen med seg på scenen har de et tomannsband. Kveldens første latter, det er ikke lov å fotografere med blits. Selv om alle vet det er et kamera man trenger. 

Sørbøe og Figenschow jr. har finpusset mang en karakter til denne forestillingen. De lar oss møte alt fra nordnorske golfspillere som aldri har fått ballen i hullet, til medlemmer av internettkorpset «Korps.com». Replikkene er gode, regien akkurat så stram at publikum ikke merker det og mimikken unik. Alle ler når Figenschow jr. blunker med øyet som drosjesåfør på sjekker`n. Eller når Sørbøe demonstrerer ulike måter å feire en fotballscoring på. Alle kjenner noen som kjenner noen ? 

En latter kommer sjelden alene 
I pausen tar jeg en sjekk på publikum. De trives, det har jeg både sett og hørt, men hvor er de på vei? Forestillingen har bygget seg gradvis opp, Sørbøe og Figenschow jr. lar kjøttet mørne før det endelig hives i panna. Vi er på vei mot noe stort. Bekreftelsen får jeg av klappsalver. De tilmålte 15 minutter i stillhet er over. Vi vil ha mer. 

Andre akt blir en parademarsj mot Den Store Latterkulen. Den vi vet kommer til slutt. Rundt meg hikster folk etter luft og slår seg på knærne. Noen greier ikke slutte å le, en kvinne får en liten korreks av en noe beskjemmet ektemann. Det nytter ikke, herrene på scenen gjør kunstpausene nøyaktig så korte at den gamle latteren avløses av en ny. Og det er nå det demrer. Plutselig forstår jeg hvorfor alle ler. Over alt. Det er ærlig. Dønn ærlig. 

Alvor 
Sørbøe og Figenschow spøker for å inkludere, ikke gjøre seg morsomme på andres bekostning. Det er fjernt fra Oslos ny-humorister som sparker nedover for å klatre oppover. Dessuten møter de folk på hjemmebane. For det er tydelig at herrene har gjort hjemmeleksen sin. De vitser med referanser til siste ukes oppslag i lokalavisene. Sørbøe og Figenschow jr. ha fått med seg både rederienes postbokskontor og idrettslagets pengekrangel. Det handler om å ta sitt publikum på alvor. Jeg sitter med følelsen at de har sydd sammen denne forestillingen for meg. Det samme gjør sidekameraten og hans rusbrusdrikkende kjæreste. Og deres grandtante som sitter et par rader bak. Dette har de gjort for oss. 

Klokken 20.33 forlater Sørbøe og Figenschow jr. scenen for siste gang. Publikum siger ut med et perfekt grunnlag for en god tur på byen. Jeg vet at jeg må avslutte jakten her i kveld. Bak scenen på et slitent omkledningsrom finner jeg to blide herrer. 

Byttet er skutt 
- Hva er det som gjør at alle ler av dere? 
- Alle kan forstå, sier de. Så enkelt i all sin vanskelighet. Egil Pettersen fra TV2 kommer innom. Han har sett forestillingen for andre gang, og lovpriser innsatsen. Enda en kjenning stikker hodet inn, en annen ringer for å si han har vært i salen. Kanskje er det enda en grunn jeg ikke har tenkt på. Sørbøe & Figenshow er en omreisende forestilling. Med eget omreisende publikum? De har fått venner over hele Norge. Jeg har fått de svarene jeg var på jakt etter. Kristian Fredrik Figenschow jr. skal gå tilbake til Hålogaland teater. Til langt mer alvorlige roller. Finn Arve Sørbøe skal bli enda mer frilanser. I revyer og forestillinger. Men selv om koden er knekket, vi vil ha mer. ? Kanskje kommer det en Sørbøe & Figenshow 2 sier, Sørbøe. ? Eller Figenshow & SørBØ, ler Figenschow jr. 

Tilbake til Pressesiden